top of page

Omgeving

Casa Alba

Het dorp en zijn omgeving

Viscri - oorspronkelijk Deutsch Weisskirch - is een typisch Saksisch dorp waar gedurende vele eeuwen de bevolking leefde van land- en tuinbouw en veeteelt. Na de exodus, begin 1990, van zowat alle Saksen - een Duitstalige bevolkingsgroep die er zich gevestigd had in de Middeleeuwen op vraag van de Hongaarse koning - werden hun huizen ingenomen door Roemenen en (ten dele) Roma-zigeuners.

Viscri is merkwaardig goed bewaard en wordt gekenmerkt door een lintbebouwing van gelijkaardige boerderijen in natuurlijke tinten geschilderd als boeiende varianten op een gemeenschappelijke architecturale typologie.

Bij uw verkenning van het dorp zal u, overwegend in de kerkstraat, verkopers ontmoeten van de typische wollen pantoffels, naast ander breigoed, gemaakt met wol van de schapen waaraan het dorp rijk is. U steunt de plaatselijke bevolking evenwel het best door dit aan te kopen in de coöperatieve van het Café Artisanat, gelegen achter de kerk. De burchtkerk geldt trouwens als één van de mooiste dorpskerken van Transsylvanië en het bezoek van kerk en bijhorend dorpsmuseum is een must.

Rechtover de toegang tot de versterkte kerk is er het huis van de Duitse charmezanger Peter Maffay ("Du bist Alles ..."), een kind van deze streek.In de hoofdstraat hoort het blauwe huis tegenover nr 13 toe aan Prince Charles die een enthousiaste bezoeker is van dorp en streek.

De onmiddellijke omgeving

Een tocht in de verrukkelijke landschappen omheen het dorp met een paardenkar is warm aanbevolen. De plaatselijke boeren doen dit voor een prikje als bijverdienste. Voor fervente wandelaars kan met een gids uit het dorp eveneens een tocht georganiseerd worden naar een naburig dorp of doorheen de natuur. De hospita helpt u graag bij de reservaties.

 

In de B&B van Mihai Grigore in de hoofdstraat 125, kunnen mountain bikes worden gehuurd om de wijdere omgeving te verkennen of de mountain bike route te volgen. Mihai is perfect Engelstalig en organiseert voor zijn gasten toeristische activiteiten, zoals bijvoorbeeld zoektochten naar truffels in de herfstperiode. De gasten van Casa Alba kunnen op vraag aansluiten.

Ook voor de liefhebbers van paardrijden zijn er mogelijkheden. Bij het echtpaar Annette en Roman in huis 63 maak je een afspraak en Roman zal u graag te paard begeleiden doorheen de bossen en de open natuur.

... En verder

Met de auto zijn er tal van beklijvende plekken die u kunnen verrassen en boeien.

Vooreerst zijn er de vele historische dorpen waar de tijd bleef stilstaan. Ondanks het vele restauratiewerk dat er nog wacht zijn het even zovele pittoreske settings omheen een typische versterkte kerk. De "Atlas der Siebenbürgisch-Sachsischen Kirchenburgen und Dorfkirchen" van de hand van architect en vorser Hermann Fabini is daartoe een gedroomde wegwijzer. Ook op de Michelinkaart 738 'Roemenië' werden enkele highlights aangeduid zoals de werelderfgoeddorpen Saschiz, ten zuiden van Sighisoara, gelegen langs de E60, Biertan, ooit een dorp dat zeer welvarend werd dankzij de wijnbouw op de omliggende terrassen en een sublieme gotische kerk in het centrum bouwde, of Prejmer, ten noordoosten van Brasov met zijn indrukwekkende kerkburcht.

Historische steden als het kleurrijke Sighisoara, de handelsstad Brasov of de Europese culturele hoofdstad 2007 Sibiu blijven exponenten van de Saksische cultuur en de talloze artefacten die eruit ontstonden.

En dan is er nog de spectaculaire Karpatenrit via de 'Transfagarasan' (7C) die vanaf de E68 richting Cartea de Arges leidt over de Karpaten richting zuid. Aan het meer van Vidraru kan gekeerd worden, terug naar Viscri.

Voor de gasten zijn gidsen en kaarten ter beschikking in de keukenbibliotheek. Gelieve ze in elk geval na gebruik op hun oorspronkelijke plaats terug te leggen.

bottom of page